Hlubinná přestrukturace – cesta k sobě a ke zpracování potíží

Milí čtenáři, pojďte se mnou v tomto novém seriálu nahlížet do tajů duše a inspirovat se mými postupy, jak si zpracovávat kořeny potíží. Vím, že je možné vyjít ze začarovaného kruhu problémů, ale že to zároveň stojí trochu úsilí, času a odvahy pohledět pravdě do tváře. Po dvaceti letech praxe v astropsychologické a terapeutické oblasti jsem dospěla k jasnému vědomí toho, jak lze pracovat s lidskou duší tak, abychom se posunuli dále na naší cestě a stali se více sami sebou. Poslechněte si, jak se z mé astrologické praxe organicky vygenerovala metoda Hlubinná přestrukturace.

Pokračovat ve čtení „Hlubinná přestrukturace – cesta k sobě a ke zpracování potíží“

Jak uvnitř, tak navenek – první princip Hlubinné přestrukturace

Milí čtenáři, dnes vám chci představit první princip Hlubinné přestrukturace, metody hloubkové práce na sobě. Jedná se o princip: „Jak uvnitř, tak navenek“, což je parafráze slavné esoterické teze „Jak nahoře, tak dole“. Za léta astropsychologické a terapeutické praxe jsem si ověřila, že tento princip neomylně funguje a je až magicky neúprosný.

Pokračovat ve čtení „Jak uvnitř, tak navenek – první princip Hlubinné přestrukturace“

Jak si vytváříme nezdravé životní kulisy – druhý princip Hlubinné přestrukturace

Milí čtenáři, znáte ze svého života nemožnost vymotat se z nějaké situace, v níž se vám nelíbí, ale nejde ji opustit? Já to slýchám od svých klientů dnes a denně. Mnoho lidí žije v dlouhodobých okolnostech, které jim nevyhovují, jsou nějakým způsobem nepříjemné, těžké, stresující, ale nedokážou se z nich odpíchnout dál. Mnohdy ani neví, že by se vůbec mohli chtít odpíchnout dál, jen trpně snáší nepříjemný stav, ale někde v hloubi duše cítí, že „to není ono“, něco jim vadí, něco jim chybí. Je to stav, kterému říkám „falešné kulisy“, protože je to jakési vězení, které si onen člověk většinou sám nevědomě zinscenoval, sám si do něj naběhl.

Pokračovat ve čtení „Jak si vytváříme nezdravé životní kulisy – druhý princip Hlubinné přestrukturace“

Kořeny našich bloků – třetí princip Hlubinné přestrukturace

Za více než dvacet let terapeutické praxe jsem si ověřila, že jakékoliv naše přítomné těžkosti mají vždy hlubší kořeny. Když ke mně přichází na hlubinnou přestrukturaci člověk s pocitem méněcennosti a nejistoty, vždy mu říkám, že to nevzniklo „ze vzduchu“, že pocity méněcennosti nejsou přirozený stav a něco se v životě dotyčného stalo, co jej zablokovalo. Když pak začneme pátrat, vždy neomylně objevujeme příčiny v několika základních oblastech. Jsou to především situace kolem početí dítěte, prenatální období, porod, následně vztahy dítěte s rodiči a členy rodiny, generační zátěže a šoky vnějšího rázu. V dnešním článku se podíváme blíže na témata prenatální a porodní, která jsou mnohdy mylně považovaná za méně důležitá.

Pokračovat ve čtení „Kořeny našich bloků – třetí princip Hlubinné přestrukturace“

Nenápadné příčiny našich potíží v minulosti – čtvrtý princip Hlubinné přestrukturace

Před pár lety mne vyhledala jedna paní, která měla velké žaludeční potíže. Trpěla potravinovými alergiemi a často ji bolel žaludek. Těžko trávila jakoukoliv potravu a i když vyzkoušela na doporučení lékařů mnoho léčebných diet, stav zůstával stejný. Nabídla jsem klientce možnost odkrýt psychické podhoubí celého problému. Ukázalo se, že paní žije s manželem, který ji neustále stresuje, často ji kritizuje a ona je pořád napjatá a nastražená, jaká další ťafka od něj přijde. Pomocí hlubinné přestrukturace jsme tedy pojmenovali, že není náhoda, že si paní našla takto kritického manžela. Ptala jsem se jí, jak vypadalo její dětství, zdali tam nebyl někdo kritický, kdo na ni působil trochu jako manžel. Paní si nic neuvědomovala.

Pokračovat ve čtení „Nenápadné příčiny našich potíží v minulosti – čtvrtý princip Hlubinné přestrukturace“

Jak odstranit příčiny problémů – pátý princip Hlubinné přestrukturace

příčiny problémů

Ve své praxi se často setkávám s lidmi, kteří se zmítají v nějakém současném problému a nemůžou z něho najít cestu ven. Mám však zkušenost, že naše příznaky, které nás tak obtěžují, jenom ukazují, že v sobě nemáme něco vyčištěného. Klepají na naše dveře a volají: koukni se do hloubky, na něco jsi zapomněl! A pokud se nekoukneš, budu tě stále otravovat. Pracuji tedy dlouhá léta s tím, že hlavní způsob, jak odstranit současné potíže, je jít do hloubky a hledat hlubší příčiny.

Pokračovat ve čtení „Jak odstranit příčiny problémů – pátý princip Hlubinné přestrukturace“

Setkání se stínem – šestý princip Hlubinné přestrukturace

Součástí hlubinné práce na sobě v mém pojetí je i pořádné prohrabání skrytého podhoubí našeho života. Pokud chceme objevit a vytrhnout kořeny našich potíží, potřebujeme se setkat jak s vlastními nevědomými negativními stránkami a starými bloky, tak i se svými vytěsněnými dobrými kvalitami a pozitivními vlastnostmi, o nichž třeba ani nevíme.

Pokračovat ve čtení „Setkání se stínem – šestý princip Hlubinné přestrukturace“

Otisky nechtěnosti – sedmý princip Hlubinné přestrukturace

nechtěnost

Často mne vyhledávají lidé s různými potížemi a nakonec se propracujeme k tématu nechtěnosti. Mluvím o částečné nebo plné nechtěnosti, zážitku nepřijetí rodiči z prenatálního období. Důvody nepřijetí mohou být různé, ale dítě v bříšku vždy zažije stres z pocitu, že by se možná nemělo narodit, že je na obtíž, že se rodičům v ten daný moment „nehodí“. Samotnou mne překvapuje, jak je tento fenomén mezi lidmi rozšířený a téměř vůbec se o něm nemluví.

Pokračovat ve čtení „Otisky nechtěnosti – sedmý princip Hlubinné přestrukturace“

Práce s vnitřním dítětem – osmý princip Hlubinné přestrukturace

vnitřní dítě

Při hloubkové práci s klienty velmi často používám okruh technik, které pracují s tématem „vnitřní dítě“. Pro mne osobně jsou to veškeré metody, které pomáhají dostat se do kontaktu s našimi dětskými pocity a prožitky, a tím pádem mají velmi léčivý potenciál. Pokračovat ve čtení „Práce s vnitřním dítětem – osmý princip Hlubinné přestrukturace“

Proč jsou důležité emoce? – devátý princip Hlubinné přestrukturace

důležitost emocí

Milí čtenáři, pokud čtete pravidelně mé články, možná víte, že se vždy snažím klienty orientovat k hledání hlubších souvislostí v hloubce. Vím, že to funguje, ovšem musí tam být splněna jedna základní podmínka: pokud si klient chce nějaké věci opravdu zpracovat, pouze intelektuální uvědomění a rozumové pojmenování nepomůže. Nejdůležitější je vypustit staré bloky a napětí přes emoce nebo přes tělo.

Pokračovat ve čtení „Proč jsou důležité emoce? – devátý princip Hlubinné přestrukturace“