Jak odstranit příčiny problémů – pátý princip Hlubinné přestrukturace

Ve své praxi se často setkávám s lidmi, kteří se zmítají v nějakém současném problému a nemůžou z něho najít cestu ven. Mám však zkušenost, že naše příznaky, které nás tak obtěžují, jenom ukazují, že v sobě nemáme něco vyčištěného. Klepají na naše dveře a volají: koukni se do hloubky, na něco jsi zapomněl! A pokud se nekoukneš, budu tě stále otravovat. Pracuji tedy dlouhá léta s tím, že hlavní způsob, jak odstranit současné potíže, je jít do hloubky a hledat hlubší příčiny.

Jsem s klienty dennodenně svědkem toho, jak zpracovávání původních příčin problémů funguje jako přestrukturační prvek celého jejich současného života. Odtud také název mých postupů „hlubinná přestrukturace“, protože to je ono jádro mého přístupu. Přestrukturovat věci v hloubce, vnější změna přijde sama. Protože když odstraníme kořen, následek zmizí sám od sebe. Je to zázrak. Nemusíme se vůbec snažit o vnější změnu, protože pokud vytrhneme kořen, naše původní příznaky se najednou zmenšují samy, až posléze nejsou.

Jedna klientka mne kupříkladu vyhledala s tím, že nedokáže opustit svůj nefunkční vztah. Manžel ji mnoho let podváděl s jinými ženami, ale ona na něm byla natolik závislá, že byla doslova zparalyzovaná a neschopná se pohnout z místa. Setrvávala tedy ochromeně v mrtvém vztahu a na fyzické úrovni trpěla silnou revmatoidní artritidou. Měla tak silné fyzické bolesti v kloubech i při běžném pohybu, že jí lékaři nasadili biologickou léčbu.

Když mi klientka popsala tyto vnější potíže, pochopila jsem, že nejprve musí proběhnout přestrukturace na zcela jiných místech, aby klientka posléze měla dostatek sil a připravenosti jakékoliv vnější kroky udělat. Věnovaly jsme se tedy hlubinné práci v oblastech její minulosti, kde jsme posléze začaly vykopávat výrazné kostlivce.

Ukázalo se totiž, že klientka měla silně despotickou matku, která se chovala velmi manipulativně a sobecky. Na klientku jako na dítě vůbec nebrala ohledy, nepečovala o ni, starala se vždy jenom o vlastní prospěch. Otec byl silný „podpantoflák“, který měl ke klientce sice trochu lepší vztah, ale protože se bál manželky, nikdy se dcery nezastal a nikdy za ni nekopal. Posléze v průběhu několika hodin práce se před našimi zraky vynořil smutný příběh dítěte, které bylo citově silně zanedbané a emocionálně zneužívané svou vlastní matkou.

Pro klientku bylo z počátku velmi obtížné si tyto skutečnosti vůbec začít přiznávat. Ale když mi popisovala další a další traumatické zážitky ze svého dětství, sama cítila, že v ní bublá smutek a již se to nedalo zadržet. Začal z ní tryskat smutek, který posléze přerostl i do velkého uvědomění, které znělo: „Jsem nechtěné dítě a rodiče se ke mně chovali ošklivě. Cokoliv jsem udělala, bylo špatně.“ S tímto uvědoměním jsme tedy několik měsíců intenzivně pracovaly.

Po jedné hodině, kdy si klientka zase o kousek více přiznala, že nikdy nepoznala pravou bezpodmínečnou lásku, přišla domů a náhle věděla zcela jasně, že se chce s manželem rozvést. Najednou si uvědomila, že stejnou nelásku, kterou zažívala jako dítě, má nyní doma ve svém nefunkčním vztahu s manželem a velmi silně si procítila, že už to dál nechce. Druhý den manželovi oznámila, že se chce rozvést. Našla si právničku, sepsaly papíry a do tří měsíců byla rozvedená a odstěhovaná v pronajatém bytě. Vše se odehrálo tak rychle, že sama klientka z toho byla úplně u vytržení. Náhle stála na vlastních nohách, bydlela v pěkném bytě, finanční potíže neměla a poprvé v životě se cítila být svobodná a nezávislá. Když pak šla na kontrolu k lékařce s revmatem, lékařka jí s velkým údivem oznámila, že revma téměř zmizelo a že nechápe, jak je to možné. Klientka ale moc dobře věděla, co se stalo. Její dlouhodobá paralýza a „neschopnost udělat krok“, která se dříve projevovala na psychické i na fyzické úrovni, zcela zmizela.

Tím, že jsme otevřely třinácté komnaty a pročistily staré rány, se najednou i její vnější život začal radikálně proměňovat, a to jakoby „sám od sebe“. V tomto případě byl efekt hlubinné přestrukturace velmi zřetelný i z toho důvodu, že jsme si s klientkou na začátku spolupráce daly přímo závazek, že o současných potížích nebudeme vůbec mluvit. A když jsme tedy pak z hloubky „vytrhly kořen“ – propracovaly jsme se k traumatu z nechtěnosti, k dětským zážitkům nelásky a čistily jsme je – vnější příznaky najednou zmizely zcela samy od sebe a to velmi jednoduše, klientka svou situaci rozsekla, rychle se rozvedla a…. následně jí téměř zmizelo revma. Tím, že k sobě v hloubce zcitlivěla a procítila si své kořenové bloky, mohla vystoupit z nefunkčních současných kulis, a to velmi lehce, jednoduše a rychle.

Pracujeme spolu sice dále na dočišťování jejích starých bloků, nicméně klientka je ve svém novém životě velmi šťastná a spokojená, běhá jako laň, ani jednou nezalitovala svého rozhodnutí opustit manžela a jen nechápe, jak mohla v tom špatném vztahu vydržet tak dlouho.

Toto je tedy exemplární příklad toho, jak hlubinná přestrukturace dokáže proměnit vnější realitu jako vedlejší efekt a bez velkého úsilí. Jak uvnitř, tak navenek. Vnitřní změna se vždy odrazí navenek. Naopak snaha o pouze vnější změnu bez proměny vnitřní je dle mého zbytečná ztráta energie a sysifovská práce. Proto volím vždy tuto z mého pohledu jednodušší cestu, a to cestu do hlubin a vytrhávání kořenů, pokud je to možné.

Autorka: Mgr. Marie Plochová Hlávková, Ph.D..

Článek byl zveřejněný v červnové Meduňce 2020.

Pokud máte zájem přečíst si více o metodě Hlubinná přestrukturace nebo další příběhy z terapeutické praxe Marie Plochové Hlávkové, nahlédněte do knihy Hlubinná přestrukturace.